امروزه چیزی در حدود 47% از ماهیان و سایر موجودات آبی که در سطح جهان به مصرف انسان میرسد، از طریق صنایع پرورش ماهی و میگو و … فراهم میشود. تمامی فعالیتهای آبزیان پرورشی نظیر تنفس، غذا خوردن، رشد، تولیدمثل و … در آب صورت میگیرد و بنابراین کیفیت آب مهمترین عاملی است که بر سلامت و عملکرد ماهیان در صنایع شیلاتی و پرورش ماهی اثرگذار است. آگاهی و استفاده از سیستمهای تصفیه آب برای کنترل خواص فیزیکی و شیمیایی آن در صنایع شیلاتی و پرورش ماهی میتواند موجب افزایش تولید، بهبود کیفیت ماهیان، حفظ محیطزیست و … شود.
در پرورش ماهی باید ترتیبی داده شود تا در کمترین زمان و کمترین صرف غذا ، بیشترین اندازه رشد ماهی فراهم شود .
ماهی ها بر اساس جنب و جوش خود ، مصرف غذا دارند ؛ بدین ترتیب چون حرکت ماهی های کوچک از ماهی های بزرگ بیشتر است فلذا مصرف غذای بیشتری نیز دارند . یکی دیگر از نکاتی که در پرورش ماهی باید در جهت افزایش بهره وری دیده شود ، حجم ماهی ها در فضای استخر است که این تنها با استفاده از سیستم های نوین تصفیه آب پرورش ماهی فراهم میشود که در ادامه آنرا تشریح خواهیم کرد.
-
دسترسی سریع
تصفیه آب برای پرورش ماهی
آب مطلوب و مناسب برای پرورش ماهی ،آب زنده یا آب قابل زیست می باشد ، زیرا دارای موجودات زنده بوده و تولیدات طبیعی آن صرف تغذیه ماهی می گردد.
ولی آبی که از چاه عمیق برداشت می گرددآب زنده نیست و صرفا” املاح معدنی دارد .
عواملی مانند دما، جرم مخصوص ، شفافیت آب ، رنگ و حرکت آب در استخر و همچنین گازهای محلول در آب مانند اکسیژن، ازت ، گاز کربنیک، گاز متان ، گاز هیدروژن سولفوره ، گاز آمونیاک و املاح محلول ، همگی در زندگ ماهی تاثیر گذار خواهند بود .
شناخت اب های مختلف در کاربرد انها جهت تولید ماهی بسیار مهم می باشد و هر منبع مستلزم بررسی دقیق پارامتر های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی می باشند تا بتوان از آنها بهره برداری نمود . به هر ترتیب لازم است که کیفیت اب مورد استفاده در تمام طول سال متناسب با نیازهای استخرهای پرورش ماهی باشد .آب های زیزمینی مانند اب چاه و چشمه دارای کیفیت ثابت می باشند ولی کیفیت اب های جاری و سطحی متغیر می باشند .
آب رودخانه نبایستی مستقیم وارد استخر های پرورش ماهی شود.
برخی از استانداردها با توجه به نوع ماهی
- مناسب ترین دما برای ماهیان گرم آب مانند کپور حدود 25-15 درجه سانتی گراد می باشد و برای ماهیان سرد آبی مانند قزل آلا 18-15 درجه سانتی گراد مناسب است.’
ماهیها موجوداتی خونسرد هستند و بنابراین از دمای آب محیط زندگی خود، تأثیر میپذیرند.
دمای آب مهمترین عامل فیزیکی است که میتواند بر بقا و رشد ماهیان اثر گذارد.
دمای آب و درنتیجه دمای بدن ماهیان میتواند بر سطح فعالیت، میزان تغذیه، رشد و تولیدمثل آنها اثر بگذارد.
زمانی که دمای آب از حدود دمای بهینه خارج شود، این تغییر دما باعث کاهش رشد ماهیان و حتی مرگ آنها خواهد شد.
- رنگ آب استخر بهتر است زرد مایل به سبز باشد .
- منبع آب نباید از مواد کارخانه های صنعتی در آن باشد و مواد مسموم کننده نداشته باشد .
- به مزارع برنج که محتوی سموم می باشند نباید ارتباط داشته باشند و از فاضلاب محل نیز باید دور باشند .
- PH آب در حدود 8-7 مناسب است.
عوامل مرگ و میر ماهی ها
مقادیر بسیار کم یا بسیار زیاد pH میتواند موجب مرگومیر ماهیها شود.
رشد ارگانیزمهای طبیعی غذایی نیز میتواند در این مقادیر از pH بسیار کاهش یابد.
مقدار بهینه pH آب برای هر ماهی و همینطور در شرایط محیطی مختلف، متفاوت است.
برای مثال ماهیان در فصل تولیدمثل خود به pH حساسترند و میزان تأثیرپذیری ماهیهای کوچک از مقادیر pH بیشتر از ماهیهای بالغ است. معمولاً مقادیر pH بین 5/6 تا 5/8 مناسبترین مقدار برای آب حوضچههای پرورش ماهی هستند و بیشتر ماهیها در pH کمتر از 5/4 یا بیشتر از ۱۰ از بین میروند؛ بنابراین تصفیه آب حوضچههای پرورش ماهی باید بهگونهای صورت گیرد که آب تصفیهشده درنهایت در محدوده pH مناسب برای رشد و تولیدمثل ماهیها باشد.
- اکسیژن از 8 میلی گرم در لیتر با بالا نشان دهنده اکسیداسیون شدید مخصوصا” در دمای بالا است که نتیجه رشد سریع پلانکتون ها است و ممکن است در طول شب به دلیل مصرف زیاد اکسیژن توسط پلانکتون ها و ماهی ها میزان اکسیژن در نزدیکی های صبح بسیار کم شود و ماهی ها با کمبود اکسیژن روبرو شوند .
- گاز کربنیک هر چه کمتر باشد بهتر است به ویژه برای ماهی های سرد ابی . وجود گاز کربنیک در استخر های ماهی های گرم آبی که PH آن بالا است ، موجب کاهش PH می شود . به هر ترتیب گاز کربنیک نباید از 5 میلی گرم در لیتر تجاوز نماید .
- میزان گاز هیدروژن سولفوره باید در استخر پرورش ماهی صفر باشد .
وجود گاز هیدروژن سولفوره نشان دهنده آلودگی در کف استخر می باشد که در این حالت باید لجن زدایی شود . - میزان آهن باید کمتر از یک میلیگرم در لیتر باشد .
- میزان ازت باید دو تا سه میلیگرم در لیتر باشد.
میزان آمونیاک مجاز
غلظت آمونیاک غیر یونی (NH3) در آب حوضچهها باید همواره کمتر از 5/0 میلیگرم در هر لیتر باشد؛
چراکه آمونیاک یک ماده سمی برای پرورش ماهیها و سایر آبزیان است.
مقدار آمونیاک میتواند از مقدار اکسیژن محلول، pH و قلیائیت آب تأثیر پذیرد.
- میزان فسفر نباید از نیم میلیگرم در لیتر بیشتر باشد .
- شوری آب استخرها بستگی به نوع ماهی آب شور یا آب شیرین دارد.
ولی برای ماهی های آب شیرین نباید از سه هزار میلیگرم بر لیتر بیشتر باشد . - سختی آب در حدود 200 میلیگرم در لیتر مناسب می باشد.
میزان قلیائیت و سختی آب مناسب برای پرورش ماهی چیزی در حدود ۷۰-۴۰ میلیگرم کلسیم کربنات در هر لیتر است.
برای دستیابی به این مقادیر میتوان راهکارهای زیر را در فرآیند تصفیه آب حوضچههای پرورش ماهی به کار گرفت:
- جایی که آب سخت نیست و خاک حوضچهها اسیدی است، از آهک کشاورزی پیش از پر کردن حوضچهها و در خاک آن استفاده نمود.
- در مکانهایی که سختی آب بالاست، از سیستمهای فیلتراسیون و تصفیه آب برای آب موجود در حوضچههای پرورش ماهی استفاده نمود.
-
سیستم های بازچرخانی و استفاده مجدد از آب استخرهای پرورش ماهی
در تصفیه آب پرورش ماهی ، برای حذف فضولات و سم موجود در آب، از میکروفیلترها و بیوفیلترها استفاده میشود.
بهترین نوع تصفیه آب پرورش ماهی، تصفیه آب مدار بسته پرورش ماهی است.
چنانچه قصد احداث استخر پرورش ماهی دارید، بنا به آنالیز آب ورودی تان، نوع ماهی که قصد پرورش آنرا دارید،
جهت افزایش بهره وری، با هزینه معقول و مناسب، باید از تصفیه آب پرورش ماهی استفاده کنید.
سیستم های پرورش ماهی کاری بسیار حرفه ای و دقیق است که در صورت عملکردی اشتباه، هزینه های گزافی را برای تولید کننده تحمیل میکند. و همینطور عکس آن نیز صدق میکند. چنانچه از روش و عملکردی صحیح و فنی استفاده شود بسیار بیشتر از تصور شما میتواند سود دهی و بهره وری ایجاد کند.
شرکت شایسته کار راد کاسپین مفتخر است با استفاده از روش های نوین تصفیه آب استخر های پرورش ماهی و تامین آب مورد نیاز گلخانه ها گامی بلند درجهت افزایش بهره وری از این صنعت روبه رشد بردارد.
- استفاده از فیلتر درام به منظور حذف ذرات جامد معلق
- استفاده از ازن ژنراتور و پکیج کلر زن جهت از بین بردن آلودگی های میکروبی آب و همچنین حذف آهن و مواد آلی
- استفاده از فیلترهای سیلیس و کربن برای از بین بردن ذرات جامد , بو و رنگ از آب ورودی
- سیستم لامپ UV برای از بین بردن تمام میکروب ها و میکروارگانیزم های موجود
- استفاده از سختی گیر تعویض یونی به منظور حذف فلزات سنگین
که با توجه به آنالیز آب استخر سیستم ترکیبی مورد نیاز پیشنهاد میشود .