تصفیه فاضلاب صنایع نساجی

اهمیت تصفیه فاضلاب نساجی و رنگرزی

فاضلاب نساجی به عنوان یکی از صنایع مهم تولید کننده فاضلاب صنعتی ، به دلیل حجم پساب صنعتی بالا و وجود عوامل مضر محیط زیستی که در ادامه ذکر خواهد شد از صنایع قابل توجه در تصفیه فاضلاب صنعتی به شمار می رود.

تصفیه فاضلاب صنایع نساجی

تصفیه فاضلاب کارخانجات نساجی

در میان صنایع مختلف صنعت نساجی به علت مصرف زیاد آب تولید حجم زیادی پساب حاوی مواد شیمیایی مختلف با توجه به مواد خام اولیه و شیوه تولید می نمایند. این پساب ها بعلت دارا بودن موارد رنگزای گوناگون، سطح فعال ها، روغن ها و …. دارای بار آلودگی خیلی بالایی هستند. گرم بودن این پساب ها بعلت فرایندهای مختلف تولید شستشو، آهارگیری، رنگرزی و …. باعث کاهش اکسیژن محلول در آب های ورودی شده و در نتیجه اکوسیستم موجودات زنده بهم خواهد خورد. اثرات زیست محیطی سایر مواد شیمیایی مصرفی نظیر انواع مواد فعال سطحی کاتیونیک، آمفوتر، آنیونیک نانیونیک که به فراوانی در این صنعت مصرف می شود.
همچنین ترکیبات آلی کلردار، روغن ها، حلال های آلی، الکترولیت ها و نمک های فلزات واسطه و …. باید بصورت جداگانه بررسی گردند.

تصفیه فاضلاب کارخانجات نساجی

تصفیه فاضلاب صنایع نساجی

آلودگی در صنایع نساجی و بررسی فرآیندهای تولید آلودگی

مشکل اصلی آلودگی در صنعت نساجی آلودگی آب است که در مرحله اول بازیافت آب و سایر مواد شیمیایی عمل کرده و تغییر شکل داده و عمل نکرده در این پساب از اهمیت بالایی برخوردار هستند و به دلیل اینکه بعضی از این مواد غیرقابل تجزیه بیولوژیکی بوده و در بعضی موارد اصلا قابل تجزیه نبوده و انباشت آن ها در سیستم های آبی طبیعی و مصنوعی مشکل زا خواهد بود. آلودگی های مهم و قابل توجه در صنایع نساجی را به صورت زیر می توان گرو ه بندی کرد:

مشخصات فاضلاب صنایع نساجی

مشخصات کیفی فاضلاب صنایع نساجی

 

مقدار (میلی گرم در لیتر) پارامتر
4000-2000 COD
500 BOD
750 TSS
3 PH

مراحل تصفیه پساب

مشابه با اکثر پکیج های تصفیه فاضلاب صنعتی، در تصفیه فاضلاب نساجی و رنگرزی دو بخش عمده تصفیه شیمیایی، فیزیکی و سپس تصفیه بیولوژیکی قرار دارد.

در تصفیه فیزیکی و شیمیایی فاضلاب نساجی و رنگرزی با توجه به TSS و کدورت بسیار بالا از روش هایی مانند انعقاد الکتریکی یا انعقاد شیمیایی به منظور حذف رنگ و ذرات معلق استفاده می شود.
در این روش ها پساب به منظور تصفیه بیولوژیکی آماده می شود.
باید توجه نمود که حذف رنگ و مواد سمی در واحدهای هوازی و بی هوازی به سختی انجام می گیرد .
لذا استفاده از روش های شیمیایی و فیزیکی در تصفیه پساب نساجی و رنگرزی امری ضروری است.

پکیج آماده تصفیه فاضلاب فلزی

پکیج فلزی آماده تصفیه فاضلاب

فاضلاب رنگرزی به دلیل استفاده از ترکیبات اسیدی و بازی دارای رنج متغییر pH  می باشد بنابراین استفاده از واحد یکنواخت ساز و تنظیم pH  بسیار ضروری است. باید توجه داشت که واحدهای تصفیه بیولوژیکی صنعتی فقط در رنج pH  خنثی با راندمان خوب عمل خواهند.

فاضلاب رنگی صنایع نساجی

ورود فاضلاب کارخانجات نساجی به محیط زیست و مشکلات آن

یکی از تفاوت های عمده پساب نساجی و رنگرزی با سایر پساب های صنعتی، وجود مواد سخت تجزیه پذیر می باشد.این مواد به شدت واحدهای تصفیه بیولوژیکی را مختل می نمایند. استفاده از ترکیبات اکسید کننده مانند ازن و UV  یکی از راه های موثر در شکستن ترکیبات سخت تجزیه پذیر در تصفیه فاضلاب نساجی و رنگرزی می باشد.

آخرین مرحله در تصفیه پساب رنگرزی و نساجی، واحدهای بیولوژیکی شامل واحدهای بی هوازی و هوازی می باشد.
در این مراحل افزودن ازت و فسفات و متانول به فاضلاب به منظور تامین ترکیبات لازم برای زیست آنزیم ها و باکتری ها ضروری است.

عکس از تصفیه خانه بیولوژیکی فاضلاب

تصفیه خانه بیولوژیکی فاضلاب

روش های نوین تصفیه پساب صنایع نساجی

به عنوان روش جایگزین تصفیه بیولوژیکی، روش های تصفیه شیمیایی (انعقاد و جداسازی) و الکتروشیمیایی به دلیل قیمت ارزان و قابلیت های زیادحذف آلودگی ها مورد استفاده قرار می گیرد.

فرآیند الکتروکواگولاسیون یا انعقاد الکتریکی (EC) یکی از روش های نوین و موثر برای تصفیه فاضلاب نساجی و رنگرزی می باشد. از این رو آزمایشات میدانی و پایلوتی فراوانی توسط شرکت شایسته کار راد کاسپین بر روی فاضلاب نساجی در شرایط متفاوت صورت گرفته است تا بهینه ترین روش، متناسب با نوع فاضلاب به دست آید.

طرح پایولت انعقاد الکتریکی

تصویری از پایلوت انعقاد الکتریکی

Please follow and like us:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *